Skål

Det å skåle er en typisk nordisk skikk. Det er ikke så altfor lenge siden man ikke kunne løfte glasset til munnen uten å skåle med en eller annen.

I Sverige finnes den regelen fremdeles i noen miljøer. Men ettersom vi nordboere drar sydover til vinens hjemland, oppdager vi at man verken skåler eller venter til verten har ønsket velkommen til bords før man griper til glasset. Skåler man i latinske land, er det som oftest en fellesskål som utbringes for et eller annet. Britene skåler også sjelden, men hvis de ofte har nordboere på besøk, vet de at man skal ønske velkommen og kanskje si noen ord etterfulgt av en skål. Russerne elsker å skåle og gjør det uavlatelig, men tillater absolutt at man drikker uten å skåle med noen.

Vi har gitt slipp på de strenge skålereglene i selskapslivet i dag, men ved høytidelige anledninger som bryllup, konfirmasjon, større middager o.l. kan vi jo holde litt på reglene, i hvert fall til å begynne med:

  • Ingen begynner å drikke før verten har ønsket velkommen til bords.
  • Når verten har ønsket velkommen og alle har skålt med vertskapet, skåler verten med sin borddame, etterpå med damen på sin venstre side.
  • Start skålingen med kvinnene.
  • Man skåler ikke med kongelige personer, og man reiser seg når en kongelig person skåler med en.
  • Man skåler i samme slags vin som den som retter skålen til en.

Vår beste pris får du alltid her

ROMRESERVASJON

+47 23 21 22 00

Bestill i forkant – rabatt!

Bestill 14 dager i forveien - Spar 15 %

Les mer

Afternoon Tea i Palmen

Les mer

Sommeren på Grand - Spar opptil 25 %

Les mer